Lily of the valley

Lily of the valley

Menu

Recipe: Macaroons

Dnes som si pre Vás pripravila recept, známych aj neznámych makrónkov, ktoré sú typické pre Francúzsko. Mne sa na prvý krát síce tak skvostne nepodarili, ako ich môžete vidieť na iných fotkách, no tak či tak boli dobé a veľmi chutné.

Potrebujeme

Cesto:

  • 1 hrnček mandľových plátkov 
  •  hrnček práškového cukru 
  • 2 bielka
  • 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2 lyžičky holandského kakaa 
Krém:

  • 125 ml smotany na šľahanie 
  • 250 g smotanového termizovaného syra
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžica holandského kakaa
Postup


Cesto:

1.Mandľové plátky zomelieme pomocou sekacieho mixéra na jemný prášok, pričom by nám mala vzniknúť takzvaná mandľová múka. 
2. Do mixéra k múke potom pridáme aj práškový cukor a poriadne premiešame. 
3.Túto zmes následne trikrát preosejeme cez sitko, aby sme dosiahli úplne jemnú, hladkú štruktúru.















4.Z bielkov vyšľaháme veľmi tuhý sneh, do ktorého postupne primiešame aj kryštálový cukor. Šľaháme, až kým sa cukor úplne nerozpustí a nezískame hustú, lesklú hmotu.
Do snehu potom po tretinách primiešame preosiatu mandľovú múku s cukrom.
5.Cesto bude spočiatku veľmi husté, preto treba touto metódou premiešavať, až kým cesto nezačne z varešky pomaly stekať. Z hotového cesta odoberieme polovicu, do ktorej primiešame 2 lyžičky kakaa. Vzniknú nám teda dva druhy cesta – základné biele a kakaové.

6.Na plech vystlaný papierom na pečenie si ceruzkou predkreslíme kruhy. Cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou naplníme najskôr bielym cestom. Cesto nanášame do stredu predkreslených kruhov tak, aby sa rozlialo až k okrajom. Potom plechom niekoľkokrát buchneme, aby sme sa zbavili bubliniek v ceste. Plech s makarónkami necháme 30–40 minút postáť, aby sa na nich vytvorila jemná kôrka a počas pečenia sa už neroztekali. Rovnako postupujeme aj s druhým, kakaovým cestom. Poprípade si môžete pomôcť formou na muffiny pokiaľ sa vám cesto príliš rozlieva (to som vyskúšala aj ja). Makarónky pečieme pri 150 °C približne 10–12 minút.


Krém:
Smotanu, Pastvinku a práškový cukor vymiešame elektrickým šľahačom na hustý, hladký krém. Polovicu krému odoberieme a primiešame kakao. Oba krémy, smotanový aj kakaový, dáme do chladničky stuhnúť.

Nakoniec síce nevyzerali tak, ako som si ich predstavovala no chutili perfektne!! Snaď sa Vám podaria lepšie. Dobrú chuť. 🙂

1 comment

Anonymný

2 bielka

Leave a reply